Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2010

Σκάνδαλο καταγγέλει o Δήμαρχος Ξηροβουνίου K.Κοσμάς

Παρότι και σύμβουλοι της παράταξής του διαφωνούν με την στάση του απέναντι στη χωροθέτηση της λατομικής ζώνης στη θέση
«Αλαφόστερα» του Τ.Δ. Καμπής, ο Δήμαρχος Ξηροβουνίου Κωνσταντίνος Κοσμάς επανέρχεται με επιστολή του στο θέμα αυτό στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Ως Δήμαρχος του Δήμου Ξηροβουνίου και ως άνθρωπος που ζω στην περιοχή και την πονάω, οφείλω να ανακοινώσω δημόσια την κατάσταση που δρομολογείται σε μια περιοχή του Δήμου μας στη θέση «Αλαφόστερα» του Τ.Δ. Καμπής.Εκεί υπήρχε και λειτουργούσε λατομείο, ιδιοκτησίας Πανούτσου, το οποίο σήμερα εκμεταλλεύεται η εταιρεία Lafarge. Καθώς οι λατομικοί χώροι, από τη φύση τους δημιουργούν σειρά οχλήσεων στις γύρω περιοχές η λειτουργία του ασφαλώς και επιβάρυνε την περιοχή της Καμπής. Η αναγκαιότητα ύπαρξής του όμως από την άλλη εξομάλυνε το όποιο πρόβλημα.
Εδώ και δύο περίπου χρόνια, σε άμεση γειτνίαση με το παραπάνω λατομείο, η εταιρεία «ΛΕΦΑΣ - ΒΕΣΑΥ» λειτουργεί καινούριο λατομείο. Από τις υπεργομώσεις των εκρηκτικών που χρησιμοποιούνται και πολλά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και η γεώτρηση του Κατσικοπόδαρου από 120 m3/hr έπεσε στα 15 m3/hr. Και σα να μη φτάνει αυτό, η Νομαρχία Άρτας πρότεινε να γίνουν νταμάρι ακόμα 600 στρέμματα δίπλα στα δύο υπάρχοντα. Σε μια περιοχή βοσκοτόπων απ' όπου ζουν δεκάδες οικογένειες από την Παντάνασσα, την Καμπή, τα Αμπέλια και τον Αμμότοπο του Δήμου Ξηροβουνίου, το Γυμνοτοπο και το Δρυόφυτο του Δήμου Φιλππιαδας. Εκεί βόσκουν σήμερα χιλιάδες αιγοπρόβατα και αγελάδες ελευθέρας βοσκής. Και η Νομαρχία, που κλείνει λατομεία σ' όλον τον υπόλοιπο Νομό (στο Βουργαρέλι, στην Άγναντα, στο Στρογγυλόκαμπο, στο Γρίμποβο) φαίνεται να έχει διαλέξει για την Αλαφόστερα το ρόλο του μεγάλου νταμαριού του Νομού

Αδιαφορώντας για το γεγονός πως εκεί βγάζουν το ψωμί τους δεκάδες οικογένειες, πως μέσα στο χώρο υπάρχει αγροτική αποθήκη του κου Ευάγγελου Γκαρτζώνη που θα υποχρεωθεί σε μεταφορά, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η τεράστια εκμετάλλευση σε όλους τους οικισμούς της περιοχής, αδιαφορώντας για το γεγονός πως η τοπική κοινωνία δεν πήρε θέση, δεν εξέφρασε τη γνώμη της γι’ αυτό. Ποτέ δε ζητήθηκε από το Δήμο Ξηροβουνίου η γνώμη του για τον παραπάνω σχεδιασμό της Νομαρχίας.

Ως Δήμαρχος,μόλις κατάλαβα τα σχέδια της Νομαρχίας για την περιοχή μας και με την παρότρυνση πολλών κατοίκων των θιγόμενων περιοχών, προσπάθησα να συγκαλέσω λαϊκή συνέλευση, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, για να ενημερώσω τους συντοπίτες μου για όλα τα παραπάνω και να αφήσω να μιλήσει η τοπική κοινωνία. Αυτό μου επιβάλλει η δημοκρατική μου συνείδηση, έτσι καταλαβαίνω σ’ όλη μου τη ζωή πως πρέπει να λειτουργούν οι οργανωμένες κοινωνίες. Γι' αυτό και επεδίωξα να φέρω το θέμα σύγκλησης λαϊκής συνέλευσης στη συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Αυγούστου.

Εκεί όμως οι σύμβουλοι της παράταξης μου κ.κ. Νάστος, Κοσμάς, Γόγολος και ο κος Λάκκας απ' την παράταξη του κου Τσιάπαλη καταψήφισαν τη λαϊκή συνέλευση, στερώντας μ' αυτόν τον τρόπο απ' την τοπική μας κοινωνία να ακουστεί η φωνή της.Με την αρνητική τους ψήφο νομιμοποίησαν την επιλογή του, ρίχνοντας νερό στο μύλο του κου Νομάρχη, υποψήφιου Δήμαρχου και για το Δήμο μας σήμερα, που ενώ απομάκρυνε απ' το Δήμο Ξηροβουνιου το ΒΙ.ΠΑ. παρόλο που είχε αξιολογηθεί ως πρώτη επιλογή, επέλεξε το Δήμο μας για νταμάρι του Νομού Άρτας.

Γιατί άραγε; Μήπως η αναζήτηση υποψηφίων για το νέο Δήμο Αρταίων απ' την πλευρά του Νομάρχη συναντήθηκε με τη διάθεση των παραπάνω δημοτικών συμβούλων;Όλοι μας σ' αυτή τη ζωή κρινόμαστε από τις πράξεις μας. Και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη της επιλογής, της στάσης και της δημόσιας παρουσίας του.Για όσο καιρό ακόμη έχω την ευθύνη απέναντι στους συντοπίτες μου δεν θα επιτρέψω σε κανένα να χρησιμοποιεί τον Δήμο Ξηροβουνίου για πολιτικά, οικονομικά ή άλλα προσωπικά οφέλη.

Κάνω έκκληση προς όλους, βουλευτές, περιφερειάρχη, αυτοδιοικητικούς ανθρώπους υπηρεσίες να σταθούν δίπλα στους κατοίκους και να μην επιτρέψουν να μετατραπεί μια παραγωγική και με αναπτυξιακές δυνατότητες περιοχή σε κρανίου τόπο.

Κωνσταντίνος Κοσμάς Δήμαρχος Ξηροβουνίου»

Ηχώ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια: