Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

50% λιγότεροι αργυροπελεκάνοι στον Αμβρακικό

50% μειώθηκε μέσα σε έναν μόλις χρόνο ο πληθυσμός των αργυροπελεκάνων στον Αμβρακικό Κόλπο.
Οι ψαράδες ενοχλούν τα πουλιά, τα οποία αναγκάζονται να αναζητήσουν νέες θέσεις, αλλά στα ανοιχτά της θάλασσας που βγαίνουν τα κύματα χαλούν τις φωλιές τους και επιπλέον δεν βρίσκουν τροφή.
Η Ορνιθολογική Εταιρεία ζητεί από τον Φορέα Διαχείρισης του Αμβρακικού, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και τους τοπικούς φορείς να πάρουν μέτρα ώστε να μην μειωθεί και άλλο η μεγαλύτερη αποικία... αργυροπελεκάνων στα Καμάκια της λιμνοθάλασσας Λογαρούς, όπου τον τελευταίο χρόνο έχουν απομείνει μόνο 75 ζευγάρια από 150 που καταμετρήθηκαν πέρσι.
Ο αργυροπελεκάνος είναι ένα είδος παγκόσμια απειλούμενο, στην Ελλάδα ωστόσο αναπαράγεται το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στις νησίδες Καμάκια του Αμβρακικού φώλιαζαν μέχρι πέρυσι 150 ζευγάρια αργυροπελεκάνων και φέτος μετρήθηκαν ακριβώς τα μισά, περίπου 75 ζευγάρια. Αναπαράγεται επίσης στη Μικρή Πρέσπα και στην Κερκίνη, μετά από την εγκατάσταση τεχνητών σχεδίων αναπαραγωγής.
Τον χειμώνα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού διαχειμάζει σε υγρότοπους της Τουρκίας και όσα ζευγάρια μένουν εδώ επιλέγουν τις λιμνοθάλασσες της Θράκης, κυρίως το Πόρτο Λάγος και το Δέλτα του Εβρου. Ο αργυροπελεκάνος φωλιάζει πάνω σε καλά απομονωμένες με νερό ή λάσπη νησίδες και τρέφεται αποκλειστικά με ψάρια.


http://bonitsapress.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: