Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

Διεθνές το ενδιαφέρον για τον θησαυρό του Αλή Πασά!


Διεθνείς διαστάσεις παίρνει η αναζήτηση του θησαυρού του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, από Ελληνοαυστραλό επιχειρηματία στο χωριό Βασιλική Τρικάλων! Εδώ και μερικές ημέρες, ακόμη και κάμερα του BBC, αλλά και διάφορα κανάλια της Τουρκίας (και φυσικά πολλά ελληνικά) έχουν φθάσει στο χωριό, που πήρε το όνομά του από τη γυναίκα του Αλή, την Κυρά – Βασιλική!Όπως λέγεται, ο θησαυρός είναι… αμύθητος, αφού υπολογίζεται σε τριάντα τόνους χρυσού! Ακόμη και σήμερα ή το αργότερο αύριο, αναμένεται να ξεκινήσουν οι ανασκαφές, σε σημείο μεταξύ των περιοχών Θεόπετρας και Βασιλικής, που έχει υποδείξει ο Ελληνοαυστραλός «Ιντιάνα Τζόουνς»!Όλα ξεκίνησαν πριν δύο μήνες, όταν ο Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας έφτασε στο δημαρχείο της Βασιλικής και κατέθεσε αίτηση ανασκαφής.

ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ!

Ο θησαυρός του Αλή Πασά, που είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της ιστορίας των Ιωαννίνων και όχι μόνο, βρισκόταν σε καραβάνια, που μάζευαν τους φόρους και προοριζόταν για τα Γιάννινα.Ωστόσο, ο ίδιος επέλεξε να τον κρύψει στο συγκεκριμένο χωριό και μάλιστα, σε ειδικά δωμάτια που χτίστηκαν κάτω από τη γη σαν ένα μυστικό θησαυροφυλάκιο!

ΤΑ ΜΕΡΙΔΙΑ
Στις περιπτώσεις θησαυρών, σύμφωνα με νόμο, το 50% περιέχεται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Ο Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας όμως, γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ένα ολόκληρο χωριό, έχει πει, πως, αν τελικά βρεθούν τα εκατομμύρια χρυσά νομίσματα, θα παραχωρήσει το 2% της δικής του αμοιβής στο χωριό! Παράλληλα και σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου, δεν αποκλείεται και το Τουρκικό Δημόσιο να ζητήσει μερίδιο!Η ανασκαφή θα ξεκινήσει με γεωτρύπανα, που θα ανοίξουν δύο οπές για να εισέλθουν μικροκάμερες σε βάθος 15 μέτρων. Μένει να δούμε, λοιπόν, αν ο θησαυρός είναι υπαρκτός ή θα… αποδειχθεί άνθρακας!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: