Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ο τσάρος της Οικονομίας καλύπτει τους έχοντες πισίνες και κότερα;

Περίεργες αποφάσεις του τσάρου της Οικονομίας που «καλύπτουν» τους έχοντες πισίνες και κότερα προκαλούν ερωτηματικά και έντονη δυσαρέσκεια στα στελέχη της τρόικας, δεδομένου ότι μόλις προ ημερών ...
ο επικεφαλής της κ. Πολ Τόμσεν δήλωσε ότι η πολιτική του υπουργείου πρέπει να στραφεί στους «έχοντες» και όχι άλλο στη φορολόγηση των πολιτών και τις μειώσεις μισθών!

Σε μια περίοδο που οι εφορίες κυνηγούν με κάθε τρόπο και το τελευταίο ευρώ από χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες, ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να «αγγίξει» περίπου 50 χιλιάδες Ελληνες εκ των «εχόντων» ,οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα τις πισίνες τους και αποφεύγουν τη φορολογία.
Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ στις Αποκαλύψεις στο Υπουργείο Οικονομικών κατά τη συζήτηση για τη σύνταξη του προϋπολογισμού οι επιτελείς είχαν εισηγηθεί (για να μη «χαρατσωθούν» εκ νέου οι κοινωνικά αδύνατοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι) τη φορολόγηση 50.000 πλουσίων που διαθέτουν πισίνες και δεν τις έχουν δηλώσει, κάτι που σε συνδυασμό με τη φορολόγηση σκαφών θα απέφερε έσοδα 650 εκατ. ευρώ.Σύμφωνα με την εισήγηση που είχε δεχθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου από τους συνεργάτες του, όσοι φορολογούμενοι είχαν αδήλωτες πισίνες θα καλούνταν να πληρώσουν μια εφάπαξ εισφορά της τάξης των 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ώστε να τις καταστήσουν νόμιμες και να υπολογίζονται στο εξής ως τεκμήριο.
Η πρόταση αυτή είχε βασιστεί στα στοιχεία που είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν φέτος το καλοκαίρι οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου και σύμφωνα με τα οποία από τις περίπου 125.000 πισίνες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα περίπου οι 50.000 δεν είχαν δηλωθεί. Ορισμένοι ιδιοκτήτες, μάλιστα, που έχουν παράνομες πισίνες, είχαν «συλληφθεί» να τις «καμουφλάρουν» με καραβόπανα, μουσαμάδες στρατιωτικού τύπου, δέντρα, γλάστρες κτλ., για να αποφύγουν το ηλεκτρονικό «μάτι» του δορυφόρου αλλά και του Google Εarth, που χρησιμοποιήθηκε και αυτό για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων.
Οι επιτελείς του υπουργείου είχαν εκτιμήσει ότι αν φορολογούνταν τα περίπου 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα που συνολικά καλύπτουν οι αδήλωτες πισίνες με 200 ευρώ φόρο αν τ.μ. το κράτος θα εισέπραττε περί τα 400 εκατ. ευρώ.
Η πρόταση ήταν απολύτως λογική καθώς οι πολίτες που διαθέτουν πισίνες έχουν και τα αναγκαία κεφάλαια για να τις νομιμοποιήσουν και να τις αποκαλύψουν πλέον και στο… δορυφόρο! Τελικά η πρόταση … κλειδώθηκε στο συρτάρι του υπουργού !
Στη δεύτερη περίπτωση οι επιτελείς του Υπουργείου Οικονομικών είχαν προτείνει στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να υπάρξει περαίωση σε ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής τα οποία τα έχουν δηλώσει παρανόμως ως επαγγελματικά για να αποφύγουν τη φορολογία.
Η συγκεκριμένη πρόταση προέβλεπε να δοθεί διορία στους ιδιοκτήτες των σκαφών αυτών να καταβάλλουν το ΦΠΑ (που είναι 23%) και να μετατρέψουν τα σκάφη τους από επαγγελματικά «μαϊμού» σε νόμιμα αναψυχής, έτσι ώστε να τα σώσουν.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων του Υπουργείου Οικονομικών, το δημόσιο, εάν ακολουθούσε τη ρύθμιση αυτή, θα μπορούσε να βάλει στα ταμεία του 250 εκατ. ευρώ. Και αυτή η εισήγηση προς τον κ. Παπακωνσταντίνου είχε τοποθετηθεί στη λογική του ότι οι ιδιοκτήτες τέτοιων σκαφών διαθέτουν την αναγκαία ρευστότητα, που δεν έχουν οι μισθωτοί , οι συνταξιούχοι και οι μικροεπαγγελματίες . Τελικά και αυτή η πρόταση … κλειδώθηκε στο συρτάρι του υπουργού !
Αντί αυτών όλων, βέβαια, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προτίμησε να περάσει κατευθείαν στην επιπλέον φορολόγηση των φυσικών προσώπων και την εξοντωτική φορολόγηση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, για να καλύψει το έλλειμμα.

http://www.politis-gr.com/?p=7865

Δεν υπάρχουν σχόλια: